Статус онлајн теста: акредитован до 13. марта 2024. године

Број акредитације: А-1-139/23

Руководилац: Доц. др Елеонора Дубљанин

Аутори: Проф. др Александар Џамић, Проф. др Сања Митровић, Проф. др Ивана Чоловић Чаловски, Доц. др Елеонора Дубљанин

Циљна група: лекари

Број бодова за полазника: 5

Трошкови едукације: 800,00 динара

 

 

О ТЕСТУ

Садржај:

Онихомикоза представља гљивичну инфекцију ноктију која може да буде изазвана дерматофитима, квасницама и недерматофитним плеснима. Обољење може да захвати било који део нокта укључујући матрикс, нокатну плочу и лежиште нокта. Гљивичне инфекције ноктију представљају око 30% свих површних гљивичних инфекција и приближно чине око 50% свих болести ноктију. Онихомикоза погађа између 2% до 13% светске популације, са високом преваленцијом код одраслих особа од 65 година. Глобална преваленција онихомикозе је процењена на 5,5% светске популације, а недавно је примећено и повећање преваленције онихомикозе у педијатријској популацији.

Најчешћи етиолошки агенси онихомикоза су дерматофити који изазивају онихомикозу код 80–90% пацијената. У групи дерматофита најчешћи изазивачи су из рода Trichophyton spp., а врста Т. rubrum је убедљиво најчешћи изазивач онихомикозе глобално. Кваснице чине око 2-11% случајева онихомикозе и у оквиру ове групе гљива најчешћи изазивач је C. albicans. Гљиве из групе квасница чешћи су узрочници онихомикозе у женској популацији, као и код особа код коjих су нокти чешће изложени води (домаћице, бармени, рибари и сл.). Недерматофитне плесни изазивају 2-10% случајева онихомикозе и већа инциденција обољевања је у срединама са топлијом климом. На основу студија спроведених у нашој земљи процењено је да је заступљеност онихомикозе висока. Од етиолошких агенса и у нашој земљи су најзаступљенији дерматофити, док су кваснице и недерматофитне плесни заступљене у мањем броју.

Иако је онихомикоза најчешћи поремећај ноктију који се виђа у клиничкој пракси и друга стања могу довести до сличних клиничких карактеристика, као што су траума ноктију, бактеријске инфекције посебно (Pseudomonas spp.), псоријаза, лихен планус и малигне неоплазме. Стога je неопходно да се увек клиничка дијагноза онихомикозе лабораторијски потврди како би се избегла погрешна дијагноза и одлагање примене адекватне терапије. Штавише, одређивање вијабилности гљива као и идентификација узрочника онихомикозе су неопходне информације пре започињања системске или локалне антимикотичне терапије с обзиром да ефикасност терапије зависи од претходне правилне идентификације етиолошког фактора.

Терапијски приступ онихомикози може се одредити на основу клиничком облика онихомикозе након израчунавања клиничког индекса онихомикозе (Scoring Clinical Index for Onychomycosis - SCIO) који омогућава процену тежине болести. SCIO индекс се одређује на основу клиничког типа болести, степена захваћености ноктију, као и степена хиперкератозе. Поред наведеног SCIO индекс узима у обзир и компоненту раста која се заснива на локацији онихомикозе (нокат на руци или нози, број захваћених ноктију) и старости пацијента. Израчунавање SCIO индекса омогућава поређење озбиљности онихомикоза упркос разликама у клиничкој слици и демографским карактеристикама пацијената.

Лабораторијска дијагноза онихомикозе најчешће се рутински поставља прегледом директних микроскопских препарата и култивисањем гљива на неселективним (Sabouraud декстрозни агар – СДА) и селектвним миколошким подлогама (Дерматофит тест медијум – ДТМ). Ово и даље представља златни стандард у дијагнози онихомикозе иако се све чешће примењују и молекуларне методе, хистопатологија и др.

У тесту су постављана питања на основу препоручене литературе и провериће усвојена знања из епидемиологије онихомикозе, идентификације узрочних фактора, значају правилног узорковања у односу на клинички тип онихомикозе, примени лабораторијских метода за потврду онихомикозе, као и избору адекватне антимикотичне терапије.

 

Кандидат има право једном да одговори на постављено питање, а уколико тачно одговори на најмање 60% питања сматраће се да је положио тест.

Едукативни циљеви

Упознавање са:

1. епидемиолошком ситуацијом онихомикоза у свету и у нашој земљи

2. факторима ризика за настанак онихомикозе

3. лабораториjским методама за идентификацију узрочног фактора онихомикозе

4. проблемом резистенције гљива на антимикотике

Број питања у тесту: 50

 Дужина трајања теста: 8 сати (6 сати за читање литературе и 2 сата за решавање теста)

 

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ

Пријављивање за ову едукацију се обавља преко Центра за континуирану медицинску едукацију у следећим корацима:

1. Трошкови едукације се уплаћују на текући рачун Медицинског факултета у Београду 840-1139666-89, позив на број RP - 618/1 - 742121


2. Доказ о уплати се доставља на адресу: kontinuiranaedukacija@med.bg.ac.rs

3. Потребни подаци за пријаву су:

- име и презиме,

- број лиценце,

- Ваш е-маил,

- назив установе у којој сте запослени,

- као и неки Ваш контакт број телефона.

4. По добијању корисничког имена и лозинке приступате едукацији.

5. Додатне информације можете добити у Центру за континуирану медицинску едукацију, телефони: 011 36 36 363 и 011 36 36 364