Mикротија-савремени приступ дијагностици и лечењу

Статус онлајн теста:  акредитован до 13. марта 2024. године
Број акредитације: 
А-1-137/23
Руководилац: доц. др Александар Влаховић
Аутор:
доц. др Александар Влаховић
Циљна група: лекари
Број бодова за полазника: 5
Трошкови едукације
: 1.500,00 динара

 

 

О ТЕСТУ

Садржај:

Микротија представља урођену аномалију ушне шкољке. Микротија је чешће једнострана и ствара очигледну асиметрију лица. Сматра се да је микротија узрокована васкуларним поремећајем или узимањем различитих лекова током ембриолошког развоја. Чешћа је код мушке деце. Некада је деформитет минимално изражен а у најекстремнијим случајевима ушна шкољка може недостајати у потпуности. Микротија може бити повезана са многим синдромима. Често постоји корелација између степена деформитета уха и деформације средњег уха. Учесталост ове аномалије је знатно већа код Индијанаца, Азијата и Латиноамериканаца у односу на белу популацију. Постоји неколико система класификације микротије, али класификација по Марксу  се широко користи.

Лечење деце са микротијом још увек није стандардизовано у свету и то се односи и на наше просторе па је због тога неопходно стандардизовати приступ у лечењу деце са микротијом. Лекари различитих специјалности учествују у лечењу деце са микротијом. Неопходна је рана евалуација слух код новорођенчета са микротијом или слушном атрезијом. Треба урадити аудиолошко испитивање.

Приступ деци са микротијом и атрезијом спољашњег ушног канала био је до сада у потпуно  различит од стране ОРЛ специјалиста и то у смислу различитих дијагностичких приступа као и приступа за корекцију ослабљеног слуха (отварање спољашњег ушног канала, или помоћу апарата који појачавају слух).

Деца са микротијом према нашим сазнањима су у највећем броју случајева неадекватно хируршки лечена, са великим бројем процедура и најчешће катастрофалним резултатима. Веома често су ове интервенције рађене и у неадекватном животном добу.

Циљ ове едукације је да се кроз предавања из свих области везаних за ову проблематику прикаже савремен приступ у лечењу деце са микротијом и да лекари различитих специјалности који долазе у контакт са овом децом и њиховим родитељима могу исправно поступити приликом њиховог збрињавања. Ово је веома важно из угла пластичног хирурга који дефинитивно рашава ову аномалију, јер свака неадекватно примењена хируршка процедура пре дефинитивног решавања микротије може трајно угрозити даље лечење ове деце. Кроз приказ болесника оперативно лечених техником докторке Фирмин приказаћемо успешност лечења микротије у два акта, уз приказ дијагностике и аудиолошке обраде ове деце, приказ процедура за корекцију слуха као и приказ могућих компликација у току оперативног решавања микротије.

 

Кандидат има право једном да одговори на постављено питање, а уколико тачно одговори на најмање 60% питања сматраће се да је положио тест.


Едукативни циљеви су:

1. Упознати учеснике са савременим приступом у лечењу деце са микротијом

2. Приказати аудиолошки приступ за децу са микротијом

3. Приказати хируршки приступ у имплантацији слушних апарата код деце са микротијом

4. Приказати савремени алгоритам у реконструкцији ушне шкољке код микротије

5. Приказати могуће компликације код узимања ребарне хрскавице за реконструкцију уха

Број питања у тесту: 50

 Дужина трајања теста: 7 сати (5 сати за читање литературе и 2 сата за решавање теста)

 

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ

Пријављивање за ову едукацију се обавља преко Центра за континуирану медицинску едукацију у следећим корацима:

1. Трошкови едукације се уплаћују на текући рачун Медицинског факултета у Београду 840-1139666-89, позив на број RP - 566/1 - 742121

2. Доказ о уплати се доставља на адресу: kontinuiranaedukacija@med.bg.ac.rs

3. По добијању корисничког имена и лозинке приступате едукацији.

4. Додатне информације можете добити у Центру за континуирану медицинску едукацију, телефон: 011 36 36 363 и 011 36 36 364